Вести

Добре вести ратарима саопштио министар пољопривреде

Од следеће године и ратари ће имати право да државно пољопривредно земљиште узму у закуп на четири до осам година. Држава ради на томе да уведе институцију професионалног пољопривредног произвођача. То је данас у сусрету са паорима у Мокрину, Банатском Великом Селу и Руском Селу потврдио министар пољопривреде, Бранислав Недимовић. У друштву председника градског одбора СНС у Кикинди, Павла Маркова и Николе Лукача, министар је посетио домаћинства Живице Терзића, Пере Латиновића и Срете Драгића:

Професионални пољопривредни произвођачи имаће далеко боље услове у наредним годинама. Та институција подразумеваће лице које живи искључиво живи од пољопривреде и нема додатни извор финансирања. Они заслужују посебан статус. Ми у нашем регистру пољопривредних газдинстава имамо доста лица која се баве самосталном делатношћу, запослена су у предузећима и пољопривредом се баве као допуном свог кућног буџета- навео је Недимовић и најавио сет мера који смањују трошкове пољопривредне производње:

Држава ће крајем децембра направити систем очекиваних цена на светском тржишту за пољопривредне производе. У Банатском Великом Селу домаћини су ми указали на неопходност укрупљавања парцела да би могле да се наводњавају. Понудио сам локалној самоуправи да држава обезбеди половину неопходних средстава за комасацију. И пољопривредницима сам понудио половину средстава за системе за наводњавање. Мислим да је од државе доста- открио је Недимовић. Нова посета министра пољопривредним газдинствима наша три села, према мишљењу Павла Маркова, председника градског одбора СНС Кикинде, била је веома важна и конструктивна:

Сматрам да показујемо отворену намеру да се суочимо са свим проблемима, да произвођаче саслушамо и решавамо њихове проблеме. Суштински је важна начелна политика, а то је окренутост ка обичним људима, онима који живе од овог тешког посла. И они су могли да се увере у нашу велику жељу и енергију да им се помогне- рекао Марков.