Вести

Држава се труди да млади људи остану у сеоским срединама

Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде, и његови сарадници, данас су посетили наш град и разговарали са представницима новокнежевачког удружења пољопривредника. Састанку су, поред осталих, присуствовали чланови “Банатске леније”, представници пчеларских удружења из Кикинде и Башаида, али и произвођачи из Банатске Тополе. Имре Кабок, члан ГВ за пољопривреду и рурални развој, рекао је да и ова посета потврђује озбиљност званичника ресорног министарства да се на терену упознају са конкретним проблемима и сугестијама произвођача хране:
 
Анализирали смо потребу рада и постојања Пољопривредне стручне службе у Кикинди. Сагласили смо се да су та установи и њени стручњаци веома битни за нашу аграрну средину. Похваљен је наш план руралног развоја. Спадамо у мали круг локалних самоуправа које издвајају значајна средства за пољопривреду- рекао је Кабок. Податак да је Град Кикинда за реализацију мера руралног развоја и за пољопривреднике обезбедила 20 милиона динара, пријатно је изненадила Богићевића. То је, према речима Богићевића, веома добро:
 
И на овом састанку смо од воћара, сточара и пчелара чули да је неопходно да представници министарства обилазе домаћинства у селима. Потврдили су да им ови састанци пуно значе, јер могу да укажу на проблеме које их тиште. Говорили смо и о “Програму за младе”, а у Накову смо упознали младе момке који ће се бавити производњом лешника. Тај програм реализујемо три године, а то је једна од мера да се млади задрже у сеоским срединама- признао је Богићевић. Нешто пре састанка у Градској кући, Александар Богићевић и његови сарадници посетили су породично газдинству Радована Зорић из Накова. Он се бави производњом лешника, а у овај посао се упустио пре пет година:
 
Пун род очекујем за пет година, али већ имам неки приход. Засад лешника заузима два хектара, а на овој парцели имам 920 стабала и четири сорте. Досад сам у овај посао уложио око 20.000 евра. Имам два сина Дејана и Синишу, па планирам да у догледно време формирам још један засад лешника. Сматрам да држава мора да још више подстицајних средстава издваја за младе људе- рекао је Зорић.