Вести

Француско-Српски пословни форум у Кикинди

Кикинду је данас у оквиру пројекта „Бонжур Србијо“ посетио амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар. Циљ посете „Бонжур Кикиндо“ била је иницијатива Француско-Српске привредне коморе у циљу подстицања привредне сарадње Србије и Француске.

Амбасадор Кошар предводио је својеврсну делегацију коју су чинили представници Француско-Српске привредне коморе и 12 француских фирми, потенцијалних инвеститора. Са друге стране Никола Лукач, градоначелник Кикинде, предводио је делегацију града, употпуњену представницима локалних предузећа, али и француских фирми које послују у Кикинди.

Драган Стокић, председник Француско-Српске привредне коморе објаснио да је пројекат „Бонжур Србијо“ иновативни концепт регионалног умрежавања кроз сусрете са градским институцијама и привредом:

„Задовољство ми је што смо данас у Кикинди, на манифестацији коју смо симболично назвали „Бонжур Кикиндо“ или „Добар дан Кикиндо“. Циљ нам је да сагледамо економске потенцијале региона и градова Србије, а са друге стране да нашим предузећима чланицама омогућимо да успоставе локалну сарадњу са привредним субјектима у градовима. Дошли смо на идеју да у оквиру иницијативе „Бонжур Србијо“ посетимо најмање пет региона у Србији ове године и на тај начин подстакнемо развој привреде у Србији и развој сарадње са Француском“, закључио је Стокић.

Овакву сарадњу, која је данас успостављена подржао је и Пјер Кошар, амбасадор Француске у Србији, нагласивши да је повод њиховог данашњег доласка у Кикинду ојачање економских веза Кикинде и Француске:

„Знамо да постоје већ две фирме, „Ле Белијер“ и „Мекафор“, а верујем да постоји интересовање других предузећа. Постоје снажне везе између Француске и Србије. Градоначелник Лукач уручио ми је поклон, као сведочанство историјске везе која постоји између Француске и вашег града 1919. године. Француска је шеста земља инвестритор у Србији. Постоји велики број предузећа која желе да раде и инвестирају у Србији, чему помаже европска перспектива Србије.“

12 потенцијалних инвеститора, који су заинтересовани за сарадњу са Кикиндом и који ће можда управо овде покренути своје погоне велики су потенцијал за град рекао је Никола Лукач, први човек Кикинде и додао:

„Сигурно је да је интересовање велико, зато што овде, у Кикинди имамо две велике фирме, „Мекафор“ и „Ле Белиер“, које представљају пример доброг пословања. Њихова искуства опредељују француске инвеститоре за улагања у Кикинди. Моји сарадници ће се максимално потрудити како би француским инвеститорима понудили најбоље услове, да у наредном периоду заједнички реализујемо пројекте инвестирања у Кикинду на обострано задовољство. Основна мисија ове сарадње је подстицање економске и трговинске сарадње између наше две земље, повећање француских инвестиција у Кикинди и последично отварање нових радних места у нашем граду.“, закључио је градоначелник Лукач.

Након пословног форума делегација је обишла француске фирме које послују у Кикинди, „Мекафор“ и „Ле Белиер“. Приликом обиласка компаније „Мекафор“ гости су могли да виде производни процес у овој фирми. Мекафор је део француске групације Ла Фонте Арденис. Производњу у Србији најпре су покренули у Сенти, а 2016. изградили су фабрику у Кикинди, где се баве производњом металних делова за ауто и авио индустрију. Небојша Недељковић, директор компаније рекао је да је велико задовољство што данас има могућност да француској делегацији покаже успешно пословање комапније:

„Од када смо дошли у Кикинду, у константном смо развоју. Те 2016. било нас је свега 45 запослених. Данас је на листи запослених 160 радника и ту нећемо стати. Такође трудићемо се да и даље будемо друштвено одговорни и да помажемо рад кикиндске Опште болнице, али и спортских клубова и културно забавних манифестација, које се организују у Кикинди.“