Вести

Херојима Кикинде честитао градоначелник, овако је било на острву Евија

На исказаној храбрости члановима Ватрогасно-спасилачког батаљона, Милану Адамовићу и Золтану Беренгу, данас је честитао Никола Лукач, градоначелник Кикинде. Адамовић и Беренг били су део спасилачке екипе из Србије, која се седам дана и ноћи непрекидно борила са ватреном стихијом на острву Евија. Ненавикнути на ову врсту пажње и почасти, храбри ватрогасци скромно су рекли да су само радили свој посао и да је од свега најважније да нико од 35 људи, чланова српског спасилачког тима, није повређен. Уручујући им мајице с натписом „Хероји Кикинде“ и ручне сатове, градоначелник је рекао.

-Ви сте хероји Кикинде, али и хероји Агиоса. Треба имати храбрости, способности и знања да се стане пред ватрену стихију. Говорим у име свих Кикинђана, који вам се диве, када кажем да сте понос нашег града. Хвала вам на свему што сте урадили. Ви сте особе на које треба да се угледамо. Показали сте да је обученост наших ватрогасаца на завидном нивоу. Град и држава и даље ће улагати у вас и вашу службу- поручио је Лукач. Адамовић и Беренг и њихово возило, били су ангажовани код места Агиос. Потврђују да је густ дим правио највећи проблем.

-У комбинацији са ветром, високим температурама и неприступачним тереном , заиста је било тешко. Огромну подршку имали смо од колега из Грчке и мештана који су нас дочекали са великим одушевљењем и уз повике: „Срби браћа“. Радили смо у две смене и константно смо били на терену у шуми, а наш задатак, који смо и испунили било је да држимо линију пожара у дужини од пет километара. Иако су спремни за гашење пожара били и наши хеликоптери, нису могли да помогну јер им густ дим није дозвољавао да могу да дејствују. Видљивост је била на 30 метара. Мештани су били изузетни сваког дана доносили су нам храну, воду и све што нам је требало- присетио се Адамовић.

Беренгу ово није прво искуство са пожарем у Грчкој, јер је током 2007. већ био у сличној акцији, али на другој локацији.

- Авијација је била немоћна док нисмо угасили пожар. Тек након тога авијација је могла да дејствује. После три дана, стигле и колеге из Пољске и Словачке, али ми смо били први на удару. И 2007. године био сам део екипе којије гасио пожар у Грчкој у месту Каламате, али овај пожар био је катастрофалнији. Површина која је захваћена била је већа од 50.000 хектара- испричао је Беренг. У знак захвалности мештани Агиоса су нашим суграђанима поклонили икону са ликом Богородице, а наши ватрогасци су цркви донирали залихе хране и воде које су понели из Србије.