Вести

ИНТЕРВЈУ, Павле Марков: Нема више бахаћења, спровешћемо сечу функционера, за будућност Кикинде!

Председник општине Кикинда без длаке на језику говори о хаосу који је затекао по преузимању власти, о нагомиланим дуговима, рудној ренти, проблемима са НИС-ом, као и о кривичном гоњењу појединаца из претходне власти.

Павле Марков

Председник општине Кикинда и функционер Српске напредне странке Павле Марков у интервјуу за Telegraf.rs отворено говори о свему ономе што је урађено у овој општини, као и о будућим мерама које се морају извршити. О хаосу који је затекао када је преузео вођење Кикиндом, нагомиланим дуговима, борби са банкротом и за довођење нових инвеститора!

 

Т: Кренимо редом, за почетак, реците нам како изгледа један ваш радни дан?

- Сваки дан посвећен је решавању нагомиланих текућих проблема, организацији састанака, контроли спровођења задатака и тако у круг.

 

Т: Кикинда се пре вашег доласка на власт готово налазила пред банкротом, па сте били приморани да уведете мере штедње, који су то потези повучени и какви су резултати?

- Пре годину дана, и ако то из угла појединих грађана изгледа као устаљена прича, када дође нова власт како прича да је наследила одређене дугове и хаос, ми смо баш из тог разлога желели да јавно покажемо све чињенице о стању у којем се тада налазила наша општина. Кикинда је у тренутку када смо преузели власт имала укупна дуговања у јавном сектору око милијарду динара, а када се узме у обзир да је општински буџет две милијарде годишње јасно се види да је половина буџета била оптерећена дуговима и да је то нешто што конкретно доноси ситуацији у којој смо размишљали о банкроту. Такође затекли смо и текућу неликвидност са дугом око 311 милиона динара и заиста смо били у јако тешкој ситуацији у почетним месецима нашег мандата, јер фактички нисмо имали одакле да исплатимо плате. То је нешто што није забележено у историји Кикинде и сигурно је да је све то тада доводило општину у најгори положај од свих других у Србији. Ми смо, онда направили један план рада, како би одржали текућу ликвидност општине, а у првих два месеца смо извршили све мере које смо зацртали, при томе мислим на смањење плата, посебно функционерима, смањење броја функција па тако општина Кикинда сада има минимум законских функција, а то значи да имамо Веће које садржи 5 плус 2 члана, ја као председник општине немам заменика, то је сигурно јединствен случај. Свим директорима јавних предузећа смањили смо плате за 20 процената, укинули смо дневнице, како за Србију, тако и за иностранство, раскинули смо све уговоре који су били штетни по Кикинду и тако смо спровели још прошле године све оне мере које је Влада Србије донела током ове године. Дакле, видите да смо извршили драстичне мере штедње и као резултат имамо да смо дуг са 311 милиона смањили на 150 и то за свега седам месеци рада, а ако овако будемо наставили, план је да наредну годину дочекамо на позитивној нули или да сва наша задужења сведемо на тзв позитивна задужења, која су инвестициони кредити.

 

Т: Затекли сте хаос у пословању Јавних предузећа, каква је сада ситуација у њима?

- Покренули смо иницијативу оснивања новог јавног предузећа које би требало да преузме делатности пет јавних предузећа и на тај начин ће се извршити додатна драстична уштеда. Пре четири месеца и одлуке Владе да се смање плате у јавном сектору, које су данас ступиле на снагу, ми смо донели одлуку да се свим јавним предузећима смањују плате за 30 процената. Имамо велики проблем са два јавна предузећа која ћемо решавати кроз овај модел оснивања новог јединственог јавног предузећа. Односно, кроз реформе. Знате, када гледате с једне баналне стране видите да 5 ЈП има 5 директора, неколико заменика генералног директора у неким предузећима имате и по пет помоћника директора, сви они вуку барем једну или две секретарице, по једног или два возача и сву ону структуру која је у нашем систему спровођена дуги низ година. Новим начином организације имаћемо једног директора, а не пет.

 

Т: То се може назвати сечом функционера?

- Да, углавном се све своди на то, али и на сечу неразумног трошења новца, а с друге стране ћемо све оне раднике који су стручни задржати на послу, а оне који нису потребни и који су вишак мораћемо да преместимо негде другде. Тако ћемо створити један ефикасан систем ЈП, које ће морати да у првом реду услугом задовољи све грађане Кикинде, да њу врши по знатно нижим ценама и на крају да оно дође у ситуацију да обавља велике инвестиционе пројекте, чиме ће остваривати добит који ће се враћати у буџет општине, дакле опет грађани Кикинде од тга ће имати корист.

 

Т: Шта можете да кажете да сте урадили да би Ливница, Тоза, Банини, МСК и даље радили и запошљавали Кикинђане?

- Опстанак побројаних фабрика јесте један од најважнијих средњорочних циљева опстанка Кикинде. Уважавајући да су оне углавном у приватном власништву, њихово пословање је ван наших ингеренција, но њихове теме су константно присутне у нашем раду и чинимо све што можемо у циљу њиховог опстанка.

 

Т: Има ли Кикинда будућност и где је излаз из слепог црева?

- Без обзира на тешкоћу ситуације у којосе налазимо, Кикинда има могућност да себи обезбеди будућност. Потребно је изменити систем јавног организовања, вешто располагати новцем и рационално трошити.

 

Т: Докле се стигло са реализацијом пројекта Заштите од поплава?

- Што се тиче нашег краја, пошто у околини немамо река, у том погледу смо заштићенији од других места Србије, али смо ми одмах након трагичних поплава које су задесиле Србију, донели одлуку да као локална самоуправа покренемо иницијативу ка ревитализацији одводних канала, канализационе мреже и свега онога што је први бедем одбране места од поплава. Што се тиче конкретно Кикинде ту пре свега мислимо на проблем са надолазећим подводним водама. Морам да нагласим да смо и овај пројекат покренули без посебних средстава и у оквиру постојећих служби ЈП. Дали смо наредбу да се спроведе овај пројекат и то је све рађено уз минимум-минимума новчаних издвајања из касе.

 

Т: Које су то горуће ствари у Кикинди на којима вам предстоји мукотрпан рад?

- Сигурно је највећи проблем велики трошак јавног сектора, морамо да прво њега уредимо, јер се систем није мењао и исти је већ 20-30 година. Имамо вишак запослених које је проуизвод страначког запошљавања претходних година. С друге стране недостатак Кикинде је тај што у неком привредном смисли немамо много тога да понудимо, дакле немамо индустријску зону, која нам очигледно много фали. Успели смо да анимирамо доста страних инвеститора, али велики проблем је управо та немогућност да изнесемо заиста квалитетну понуду. Започели смо изградњу агро-индустријске зоне, а радимо и на пројекту да направимо одређене додатне погодности за инвеститоре, односно да им обезбедимо локацију и све оно што им је потребно.

 

Т: На који начин Кикинда привлачи инвеститоре и да ли је она и због чега погодна за улагање?

- Велика је трка за инвеститорима, свака општина гледа да победи у њој. Ми смо направили одређену понуду и без обзира на све ове недостатке, које сам навео, сви заинтересовани инвеститори с којима смо разговарали су више него задовољни. Не бих желео сада да вам откривам о којим се повољностима тачно ради. У крајњој линији ми смо сада у некој завршној фази преговарања са инвеститорима који ће доћи у Кикинду и могу да кажем само, да имамо нешто што друге општине немају.

 

Т: Можемо ли да откријемо неко име?

- Знате, мој принцип је тај да не говорим о именима све док се уговор не потпише. Ради се о три четири компаније које су светски познате. То је све што могу да вам кажем.

 

Т: Каква је ситуација што се тиче прихода од експлоатације нафте и гаса – рудне ренте?

- Знате, ми смо отворили сва питања, по преузимању власти и нема ниједног питања које по преузимању власти нисмо отворили. Не кажем да смо све решили, али морам да истакнем да смо све оно што се годинама стављало под тепих и оно што су претходне власти критиковале и говориле да ће променити, а нису ни јоту урадиле по тим питањима, отворили и кренули са радом. Што се тиче рудне ренте и НИС-а то је једно од питања које је било деценијама арчено од стране свих претходних власти, међутим ми смо једини који су конкретно изашли с мишљењем и интересом грађана Кикинде, а то је да је рудна рента велики проблем града и да нећемо допустити да се настави овакав начин пословања НИС-а у кикинди. С друге стране ми смо понудили и начин решавања овог проблема. Једно од тих решења је и акција три града Кикинде, Кањиже и Србобрана у смислу измене и допуне Закона о рударству како би уз веома мале измене успели да грађане Кикинде обештетимо за све оно што су годинама трпели од стране НИС-а. Подсетићу Вас да смо као нико до сада у власти јавно осудили начин рада НИС- а у Кикинди, да се не миримо са оваквим начином поступања и да тражимо ревизију наших односа. За нас је ово отворено питање и могу да Вас информишем да заузима посебно место у нашем раду, али не желимо да користимо ово питање у политичке сврхе већ и да по први пут истински нешто конкретно учинимо.

 

Т: Да ли је уговор о паркингу раскинут и због чега?

- Имамо одређене проблеме по питању паркинг уговора који су се такође налазили на удару критика претходне власти, али по том питању ништа није урађено. Ми смо зато покренуле поступак за раскид тих штетних уговора и сада смо у фази редефинисања услова, како би смо утврдили шта је то што је прихватљиво за грађане Кикинде и на који начин би могли да наставимо пословање. Сачекаћемо коначан одговор и онда ћемо знати хоћемо ли наставити с радом или ћемо раскинуту те уговоре. Нас не занима ко испуњава услугу и ко је с друге стране, већ услуга као услуга која ће задовољити све, а тражимо читав низ услова да се испуне, има их тачно 12. Од инвестирања, до смањења цена паркирања, до другачијег односа према грађанима, боље контроле прихода, и још много тога. Понављам, не буду ли се ови услови испоштовали раскинућемо уговор.

 

Т: Каква је ситуација са незапосленошћу у Кикинди?

- Стопа незапослености је отприлике иста као и на републичком нивоу, нема ту великих одступања. Просечна зарада у граду није на задовољавајућем нивоу и ако је то у рангу многих градова у Војводини. Радимо на повећању броја запослених, а када се све оно што смо урадили у претходној години пренесе на следећу, сигуран сам да ћемо видети значајне резултате, који ће бити опипљиви у свакодневном животу грађана, а не само на папиру видљиви. Понављам, реално је да можемо очекивати повећање броја запослених у 2016. години.

 

Т: Пре него што сте преузели власт, на на предњаке мислим, говорили сте за бившу власт да је криминална и да ћете испитати како су трошене паре из буџета. Да ли имате нека сазнања која потврђују ваше раније тврдње?

- Наш став остаје исти, у ранијем периоду указивали смо на сумњиве послове, а сада гледамо да спасемо шта се спасти може и све време трошимо на дневне проблеме и будућност. Рекли смо да се нећемо бавити реваншизмом и да ћемо само доказане сумње процесуирати, а свакодневно наилазимо на разноразне уговоре чије су вредности и до три пута веће него ли реалне цене, добијамо информације да су многа плаћања и уговарања послова ишла по принципу „процента“ што свеукупно чини да је већи број особа умешан у иси савање јавног новца. Да ли ће неко и одговарати за разноразне „комбинаторике“ не зависи само од нас.

 

(Д. З.)

Преузето са: Telegraf.rs