Вести

Интервју: Светислав Вукмирица, народни посланик

Премијер Александар Вучић најавио је мукотрпан рад народних посланика у Скупштини Србије до краја године, јер је неопходно усвојити велики број закона усклађених са прописима Европске уније, а како се међу њима од априла налази и Кикинђанин Светислав Вукмирица, покушали смо из прве руке да сазнамо каква је радна атмосфера у републичком парламенту и шта нам добро доносе нови закони за које је и он, као посланик Српске напредне странке, гласао.

Кикиндске: Како је у Скупштини Србије? Колико имате посла и на чему сте највише ангажовани?

СВ: Први и најадекватнији одговор на ваше питање је веома радно. Заиста имамо пуно посла у оквиру заседања, припрема за саму седницу, а и мимо тога. Ради се кад год је то могуће, не бирају се дани и не прескачу викенди и трудимо се да што је могуће брже одговоримо сваком предлогу који стигне из Владе Републике Србије. Лично сам доста ангажован и у Одбору за Устав и законодавство, јер сваки акт да би дошао у скупштинску процедуру мора проћи прво кроз овај одбор. Такође, сам члан неколико посланичких група пријатељстава од којих бих овом приликом издвојио групу са Румунијом. У оквиру ове групе сам већ имао састанак на којем су били присутни Амбасадор Румуније у Србији, Данијел Бану, румунски Сенатор, Бен - Они Арделеан, који је уједно и председник посланичке групе пријатељства са Србијом у румунском парламенту и српским послаником у румунском парламенту, господином Гвозденовићем. Наредни састанак у оквиру ове групе ћемо имати крајем новембра месеца у Темишвару, где ћемо се дотаћи многих важних питања за обе државе, а поготово предстојећем другом кругу ИПА фонда. Сматрам да ту лежи велика шанса како за Србију, тако и за саму Кикинду у привлачењу инвестиција и великих финансијских средстава.

Кикиндске: Гласали сте за измене Закона о раду и пошто долазите из радничке породице, да ли мислите да радници имају довољно заштите новим законским решењима, односно, колико се иде у прилог крупним капиталистима и послодавцима? Шта је по Вама најбоље у измењеном закону, што ће допринети економског развоју?

СВ: Новине које нови Закон предлаже су углавном повољније по раднике, а неке одредбе који дају мања права радницима, попут рачуњања минулог рада и исплате отпремнине које се везују за последњег послодавца и укидања додатног плаћања за рад у другој смени су просто проузроковане лошом финансијском ситуацијом у којој се налази наша држава и потребом да се привуку нове инвестиције и отворе нова радна места. Тако, сада Уговор о раду на одређено време може трајати две, уместо годину дана, док се прекид ангажовања до 30 дана не сматра се прекидом рада, јер се сматра да је то оптималан период за процену даљег пословања од стране једног полодавца. Такође, пробни рад запосленом и даље може да траје шест месеци, али у случају да послодавац одлучи да радника отпусти мора за то да достави и писмено, аргументовано објашњење. Веома битна одредба новог закона јесте да је сада радник власник своје плате, односно да је послодавац дужан да запосленом достави извештај о зарађеној плати. Овај документ може послужити раднику да у случају да послодавац не уплати зараду у складу с уговором о раду, исту добије на основу решења суда скидањем новца директно с рачуна послодавца. Старији људи, преко 50 година, ће лакше долазити до новог посла, јер нема више обавезе за послодавца да исплаћује отпремнине за све године радног стажа, већ само за период код последњег послодавца, те се на овај начин отклања једна велика препрека за њихово радно ангажовање. Такође, битна одредбе предвиђа обавезу послодавца да држи уговор о раду на одређеном месту, тако да ће инспектори поред централног регистра моћи на лицу места да се увере о самој пријави што ће свакако смањити могућност злоупотребе и сам рад на црно. 

Кикиндске: Још увек нисте добили замену на позицији заменика председника локалне самоуправе, као и на позицији првог човека ресора за спорт и омладину у Општинском већу? Ко је сада одговоран за те области у локалној власти и колика је Ваша улога данас?

СВ: Што се тиче ресора за спорт и омладину одговорност за ове области је пренета на савете који су директно подређени председнику општине, а за област цивилног сектора сада је надлежна чланица општинског већа Станислава Хрњак. С друге стране и даље сам веома активан и у складу са својим обавезама у републичком парламенту присутан на политичкој сцени кикиндске општине. Такође, морам истаћи и мој одборнички мандат и активну улогу у кикиндској скупштини. Просто, желим да помогнем и дам свој пуни допринос у стварању новог система и бољих услова за живот свих наших суграђана. 

Кикиндске: Ускоро ће годину дана како је СНС на власти у Кикинди и шта је промењено на боље у односу на претходну власт, и наведи нам шта је испуњено од обећања које сте дали пре доласка на челне функције у општини?

СВ: Сматрам да смо у складу са новонасталим, а уједно и измењеним условима успели да урадимо доста тога. Кад то кажем имам на уму чињеницу да смо на власт дошли годину и више дана након мајских избора 2012. године, као и веома катастрофално стање у општини које смо затекли након преузимања власти. Просто, нико од нас није могао ни да предвиди огромну количину дуга који смо затекли и који још увек није постао коначан, као и разрушеност система. Зато смо много енергије уложили на сагледавање стања, анализу проблема, испитивање пословања свих релевантних субјеката на нивоу локалне самоуправе. Истовремено смо предузели максималне могуће мере штедње, као и друге мере са превасходним циљем спречавања банкротства наше општине. Тренутно у буџету недостаје 500 милиона динара што са преосталим дугом општинске управе и јавних предузећа износи преко милијарду динара. Све то изускује вероватно низ ребаланса општинског буџета и болних резова у период до краја 2015. године, односно до коначне финансијске стабилизације. Такође, смо активно учествовали у сређивању стања у компанији Банини, као и у АД Тоза Марковић којој смо буквално дали вештачко дисање и продужили век пословања и трајања. Активно учествујемо и у решавању новонастале ситуације проузроковане лошем пословном стању у предузећу Ливница Цимос, где посредујемо између нових инвеститора и поменуте компаније, а све у циљу сачувања радних места и материјалне егзистенције тамошњих радника.

Кикиндске: Обећавали сте да ћете привући нове инвеститоре и инвестиције. Чини се да ту има мало помака?

СВ: Иако је тешка ситуација и на нивоу државе Србије, успели смо да привучемо одређене инвестиције, а овом приликом бих издвојио неколико. Пре свега за наставак изградње агроиндустријске зоне око 80 милиона динара, 19 милиона динара за соларне колекторе у кикиндској болници, 14 милиона за изградњу вреловода Топлане у потезу код Техничке школе, за реконструкцију отвореног базена, зелене површине и отворених спортских терена СЦ Језеро око 14 милиона динара, набавка новог санитетског возила за Дом Здравља, јер је исти буквално остао без потребних возила, а у фази реализације је пројекат ЕУ, однос Центар за ментално здравље у износу од 200.000 еура. Такође, у фази реализације је и пројекат отварања прекограничког прелаза Наково – Лунга, који ће добити статус државног прелаза и у који ће заједно са још два прелаза у Војводини бити уложено 5 милиона еура. Затим су по први пут покренути јавни радови на чишћењу канала и кишне канализације са циљем да се предупреде невоље услед обилних падавина, а донација НИС-а је у великој мери усмерена на решавање инфраструктурних проблема у области спорта, као и у организацију значајних културних манифестација. Паралелно са свим наведеним много енергије је утрошено на санирање огромних наслеђених проблема у вези Наше куће, Спортског савеза и многих других установа и организација.

Кикиндске: На шта сте посебно поносни откако је СНС преузео власт у општини?

СВ: Истакао бих као веома важну ствар и финансирање свих медија који раде на територији наше општине у многом већем износу него протеклих година, не правећи досадашњу поделу на наше и њихове, а са само једним циљем очувања плурализма мишљења и пуког опстанка медијских кућа.

 

Интервју урадили: Екипа Кикиндских