Вести

Једногласно за ритејл парк на 18. седници Скупштине Града Кикинде

На дневном реду 18. седнице градске Скупштине једногласно је усвојено решење о отуђењу катастарске парцеле број 1077/11 к.о. Кикинда. Реч је површини од 59.364 квадрата која ће бити продата прикупљањем писаних понуда. На површини од око шест хектара, која се налази у Дистричкој улици у непосредној близини ресторана „Ловац“, планским документом предвиђена је изградња ритејл парка.

-Оно што је најважније рећи, у вези са овом тачком дневног реда, је да смо у протеклих неколико месеци имали врло интензивне разговоре са потенцијалним инвеститорима за изградњу ритејл парка. Стога је Градско веће донело одлуку да препоручи Скупштини Града Кикинде да донесе одлуку којом ће бити омогућена продаја катастарске парцеле 1077/11, која се налази у Дистричкој улици. Налази се у блоку 9, комплексу који је предвиђен за садржај спорта, рекреације и услужних делатности. Зашто је сад донета одлука да се приступи продаја земљишта? Зато што смо се уверили из разговора са потенцијалним инвеститорима, да постоји озбиљна намера, више потенцијалних „ритејлера“ да граде такав један објекат у Кикинди, који је несумњиво потребан у нашем граду. У техничком смислу, ако подржите доношење такве одлуке следи објављивање јавног огласа како у локалним тако и у штампаним медијима са националном покривеношћу, на огласној табли Града Кикинде, на огласној табли суда и на сајту Града Кикинде, чиме ће оглас бити јавно доступан свима. Рок за подношење пријава је 30 дана, од дана објављивања. Када буду адекватне понуде, комисија ће одлучити која је наповољнија. Након те одлуке, понуђач има рок од 60 дана, да уплати тражена средства и тек тада можемо да говоримо о продаји. То земљиште остаје у власништву града до момента уплате средстава на рачун Града Кикинде. Процена земљишта је извршена у складу са законом и извршио је овлашћени проценитељ Министарства финансија, објаснио је Саша Танацков. Члан Градског већа и додао, да је почетна цена за парцелу 178.092 евра и плаћаће се одједном. Купац ће бити у обавези да у одређеном временском периоду изгради објекте, као и да уреди простор, онако како је то и зацртано планом. Уколико у одређеном временском року, након продаје земљишта, будући купац не изгади оно што град очекује да буде изграђено, земљиште се враћа граду. Град је поставио ту клаузулу, како би заштитио свој интерес и своју имовину.
Наиме, ритејл парк је скуп продавница у којој сваки локал има засебан улаз и максимална изграђеност може да буде 40 одсто од укупне површине. Осим малопродајних објеката најчешће се у овим парковима налазе и ресторани, играонице за децу, а често и биоскоп. На престалом земљишту налазиће се паркинзи и зелене површине . Управо ови садржаји разликују ритејл парк од класичних тржних центара какви постоје у већим градовима. Пошто се одлука усвоји биће расписан оглас о продаји прикупљањем писаних понуда. Након тога са најповољнијим понуђачем потписан уговор којим ће се регулисати међусобна права и обавезе након чега ће се стећи правни услови да се започне са реализацијом ове инвестиције, која је предложена у првој тачки дневног реда.

Кроз ову тачку,објаснио је Никола Лукач, градоначелник Кикинде, представљен је један од изузетно важних пројеката, који уствари, представља континуитет улагања и долазак инвеститора у Кикинду.

-Протеклих седам, осам година фокус је био на проналажењу инвеститора, који ће изградити фабрике. То смо урадили. У протекле четири године такође смо радили на изналажењу садржаја, којима бисмо могли да употпунимо потребе када су млади, али и када су сви суграђани у питању, као и они из региона, а у циљу да наш град, по својим садржајима буде сличан или још бољи од градова у окружењу. У току су, или је планирано и стадион и ритејл парк, Градска пијаца, брза саобраћајница Кикинда-Сомбор, реконструкција Опште болнице, идемо са новим пројектима и привлачењем нових инвестиција, отпочињањем привођења намени нове индустријеске зоне-расадник. У овом ритејл парку, одређени број суграђана ће моћи да добије своје радно место. Игралишта за децу, одређене продавнице, због којих већина суграђана иде у друге градове, да ти брендови дођу у Кикинду, да имамо један сређен простор, место окупљања за суграђане, али и да нам из региона долазе. Близина Чоке, Кнежевца, Новог Бечеја, Аде, Сенте, али и близина границе. Да сви долазе код нас. Да имамо где да проводимо слободно време. Да ли ће бити ресторана, играоница, да ли ће бити места за друге манифестације, видећемо када се сви потенцијални инвеститори јаве на позив. Идемо даље, настављамо. Ради се, припремамо урбанистичке планове, како би Кикинда била много бољи град за живот. Заједнички можемо све, завршио је своје излагање Лукач.

Поред ове, предложени дневни ред бројао је још 13 тачака, међу којима је била и измена и допуне Плана пословања ЈП “Кикинда”.

-Акценат је на дозволи, сагласности Градске управе да наша компанија има услове да ради са банкама, навео је у свом обраћању Чедо Гверо, директор ЈП „Кикинда“ и додао, све савремене компаније па и компаније у Јавном сектору су уско повезане са банкама, тако да сматрамо да ће нам у наредном периоду значити да имамо отворену могућност на рад са банкама. Прелиминарне састанке са банкарима смо обавили и у суштини нас интересује вид сарадње који би неки текући обрт или риволвинг кредит за нека трајна обртна средства била на располагању ЈП, да би олакшали пословање. Чекају нас неке ствари које се односе на саму фабрику воде. Прикључци за канализациону мрежу, од привремених прикључака, испоставља се да ћемо морати да радимо трајне, како не бисмо морали да уклањамо оне привремена. Нама је потребно да будемо савременији, а најбитнија ставка за ову годину је да нам ово ништа неће пореметити планове за ову пословну годину, која је пред нама, закључио је Гверо.

На његово обраћање се надовезао Лукач, рекавши да је најбитније да се проблеми решавају заједнички, као и да свако ЈП предузме одговорност за своје пословање и да свако предузеће ради комерцијално, што је и циљ и да на тај начин себи обезбеди одређено профит и средства.

- Градска пијаца је отворена, почела је са радом. Доста тога још треба да се уради, да се дотера. Сматрам да одређени терет не треба да иде на град, да град то не треба све да плаћа, већ да ЈП из свог пословања покуша све то само да плаћа. Свако мора да покуша у најбољем смеру, у делатности која им је поверена, да истраје у томе и пронађе финансијска средства и буде конкурентан на тржишту. Мислим да наша три ЈП, а мислим на ЈП „Топлана“, „Аутопревоз“ и ЈП „Кикинда“су у овом моменту конкурентна и иду у добром правцу. Зато се ми, у нашој кући заједнички, у интересу сваког суграђана, а уз домаћинско пословање и располагањем буџета грађана Кикинде, трудимо да заједнички изнађемо најбоља решења.

На самом крају данашње Седнице, Лукач је навео да се мало прича о озбиљним и великим инвестицијама, које се раде у нашем граду, а на чега треба итекако скренути пажњу, свима који нису можда добро упућени..

-Фабрика воде у Граду Кикинди, 10 милиона евра. Затим, изградња брзе саобраћајнице Бачки Брег-Сомбор-Кикинда-Наково. Био сам пре неки дан у Сомбору да још једном видимо како бисмо могли да убрзамо радове на изградњи и из овог дела од Накова, преко Кикинде до Новог Бечеја. Првих 22 километра креће од Бачког Брега до Сомбора, намера је да почну радове и са овог краја, на чему мој тим и ја здушно радимо. Комплетна реконструкција Опште болнице, прва фаза почела. Ради се на пројектовању друге и треће фазе. Ради се. Градска пијаца. Коначно, почела са радом. Мислим да ни један суграђанин, као и трговац-корисник не може да каже да није фунционална, модерна, по последњим стандардима. Имамо прелепу пијацу, модерну, која је финансирана од стране покрајине и хвала им на томе. Затим, ритејл парк. Хвала свима, који су ово подржали. То значи да ослушкујемо жеље суграђане, да правимо добре потезе и управо ћемо уложити у оно што је граду Кикинди потребно. Циљ је, а то смо зацртали пре годину ипо дана, како да остану млади у Кикинди и како да се врате у свој град, који се на основу свега овога труди да буде још атрактивнији свима, који би желели да остану или постану суграђани Града Кикинде. Нова индустријска зона-расадник, конкурисали у покрајини, републици. Три потенцијална инвеститора и намера да у наредним годинама имамо још једну фабрику. До сада је у фабрикама, које раде у граду, неколико хиљада суграђана нашло запослење. Водоводна мрежа ће пратити изградњу фабрике воде. На територији града Кикинде морамо завршити водоводну мрежу и покушаћемо ове и наредне године да конкуришемо и добијемо средства за замену старе водоводне мреже.

Лукач је своје излагање завршио констатацијом да стратешке добре ствари за будућност града и бољитак грађана Кикинде, као и значајне пројекте подржавају и они који нису на власти, рекавши да заједно можемо све, те да Кикинда оваквим залагањем може постати још бољи град за све који желе да живе и раде у њему.