Вести

"Мекафор" почео са радом

За напредак Србије не видим никакав проблем, осим можда спољних изазова, јер све зависи од нас, наше енергије и рада, рекао је данас премијер Александар Вучић на отварању француске фабрике за производњу металних делова за аутомобулску индустрију „Мекафор“ у Кикинди.

Вучић је, у обраћању званицама, рекао да воли да гледа у будућност и да се ствари не мењају за годину или две дана, али да ћемо, уколико будемо ишлиу добром смеру, на хоризонту видети много боље ствари. „А код наших радника видео сам огромну жељу да напредују, да ураде нешто за себе, своју породицу, град и земљу. Ми ћемо се зато трудити да помогнемо на сваки могући начин“, казао је премијер. Он је додао да Србија и Француска развијају све боље економске односе и да трговинска размена расте из године у годину, због чега ће наша земља француским компанијама обезбедити најбоље могуће услове за улагање.

Када је реч о Кикинди, Вучић је рекао да је отварање француске фабрике и одлука да тај град добије подзону са истим условима као суботичка слободна царинска зона, само почетак индустријске зоне у Кикинди. „То је велика предност за потенцијалне инвеститоре“, рекао је Вучић додајући да би за три-четири месеца у Кикинду требало да дође још једна компанија која би запослила 400 радника. Он је подсетио да је на граници са Румунијом отворен гранични прелаз, али да ради само 12 сати, и да ће о томе разговарати са румунским премијером 10. новембра у Темишвару. „Наћи ћемо се и једна од тема ће бити Кикинда. Покушаћемо да се договоримо и направимо прелаз за камионе, робу, аутобусе, да ради 24/7, јер бисмо тиме додатно допринели улагању и инвестицијама у цео Банатски округ“, рекао је Вучић. 

Амбасадор Француске Кристин Моро је изјавила постоји велико интересовање француских приведника за Србију и изразила очекивање да ће талас француских инвестиција у наредном периоду бити још већи доласком нових фирми у нашу земљу. Моро је на отварању француске фабрике поручила да ће Француска наставити да даје велику подршку евроинтеграцијама Србије. 

“Информишемо француска предузећа о српском тржишту”, рекла је Моро додајући да је у порасту робна размена две земље прецизирајући да је у 2015. она била виша за 80 одсто у односу на 2010, када је износила 750 милиона евра. Она је изразила наду да ће укупна робна размена двеју држава прекорачити милијарду евра. Амбасадорка је нагласила да је Мекафор успешна компанија, која је радила у Сенти и да је сада инвестирала у ново постројење у Кикинди. Тренутно је, казала је, у фабрици у Кикинди запослено 55 људи и да је предвиђено да се прими још 30 до 40 радника. “Француска предузећа су свесна предности географског положаја Србије, квалитета радне снаге и нацицна на који их дочекују власти у Србији”, нагласила је амбасадорка Француске. Додала је да француске фирме у Србији запошљавају 10.000 људи. 

Власник и председник Управног одбора групе Мекафор Николас Гросдидије је рекао да са поносом отварају нову фабрику, те истакао да имају велике планове за тржиште Југоисточне Европе. “Истржили смо ову земљу и видели дубоку укорењеност индустрије, квалификовану радну снагу и технолошку опремљеност. Српске власти су олакшале реализацију овог пројекта”, навео је он. Гросдидије је казао да је објекат изграђен у рекордном року и најавио да ће Мекафор наставити да инвестира у Србији. 

Градоначелник Павле Марков је изјавио да се отварањем ове фабрике шаље порука сигурности свим инвеститорима који долазе у Кикинду. Марков је захвалио премијеру Александру Вучићу на подршци за развој индустријске зоне и довођење нових инвеститора. “За годину дана од нуређеног земљишта дошли смо до индустријске зоне која је савремено уређена”, рекао је Марков. Мекафор је први инвеститор у новој индустријској зони, а градоначелник каже да је та компанија добар пример како компаније треба да послују. Он је подсетио да је Мекафор основан 1927. као породична фирма и од тада је расла. Марков је казао да Кикинда има богату индустријску традицију и да је 75 одсто производње извозно оријентисано, а највише у ЕУ.

Фабрика „Мекафор“, у чију изградњу је уложено око четири милиона евра, налази се у индустријској зони у Кикинди и простире се на плацу од 48.000 квадрата, који је Мекафор платио 30 милиона динара. Реч је о гринфилд инвестицији, а Мекафор планира да повећа број радника у фабрици.