Вести

МСК у Кикинди поново почео са радом

Након четири године паузе Метанолско-сирћетни комплекс (МСК) у Кикинди поново ради. Око 500 радника из овог предузећа који су претходних година били на плаћеном одсуству враћени су на посао. Премијер Србије, Александар Вучић, поводом данашње посете, изјавио је да ће континуиран рад МСК-а донети више стотина милиона евра прихода домаћој привреди, али и раст БДП-а за 0,3. Такође је напоменуо, да производња од 130.000 тона метанола и 95.000 тона сирћетне киселине, знатно доприноси развоју целокупне кикиндске привреде.

- Ово је историјски моменат за Кикинду - рекао је премијер Вучић. Он је нагласио да МСК не би обновио своју производњу да није било вредних радника. Том приликом, он је подсетио све присутне на покојног директора Саву Лазића, који је живео за ту фабрику:

- Тек када сам у очима овог човека видео “глад” да ова фабрика поново ради, схватио сам колика је то жеља. Када уђете у фабрику и када је видите овако чисту, када видите раднике који су одговорни и дисциплиновани, тек онда можете да се поносите једном оваком фабриком. МСК је наша будућност, а не наша прошлост, истакао је премијер.

У свом образложењу, Премијер је нагласио да, иако се гас вади недалеко од Кикинде - у Елемиру и Мокрину,  те и да због претходних аранжмана, гас мора да се добија са друге стране, али да ће бити довољно знања и снаге да цена гаса у наредних неколико година не буде већа од 200 до 210 долара за кубик, што ће допринети да пословање у фабрици буде у плусу.

Премијер је истакао и да поново ради Азотара:

-Комплекс после толико година поново ради пуном снагом.Као председник Владе, срећан сам што могу данас да ту радост да поделим са вама. Ми смо 600 милиона динара дали за МСК и не жалимо јер видимо вредне људе  који МСК не виде само као кикиндски гигант, него и као гигант целе Србије. Уверени смо да ће нам се ова инвестиција многоструко вратити, рекао је Вучић.

Такође, премијер Вучић је истакао да је Влада Србије уложила 80 милиона динара за Агроиндустријску зону у Кикинди, те и да ће малогранични прелаз Наково-Лунга, бити отворен за аутобусе и камионе, јер је више од 125 хиљада људи прешло овај прелаз за годину дана.

 

Вучић: Северни Банат неће бити мртво море

Када је говорио о развоју Северног Баната, премијер је објаснио да овај део Баната неће бити мртво море, него мотор развоја Војводине и Србије.

- Наш је посао да помогнемо вама, да помогнемо развоју фабрика. АД ”Тоза Марковић” је у стечају, уколико се укаже прилика да помогнемо то ћемо да учинимо. Када вам неко остави урушену кућу без темеља, морате да правите темељ. Ми ћемо полако да зидамо кућу по кућу, фабрику по фабрику и тако целу Србију док не обновимо, каже Вучић.

Вршилац дужности директора МСК Мирко Латиновић, истакао је да је посебна част након четворогодишњег застоја, поново обновити производњу, те и да се ради о производу светског квалитета који се у преко 97 одсто пласира на европско тржиште:

- Захваљујући разумевању већинском власнику, Влади Републике Србије и стручним  кадровима, успели смо да сачувамо сопствене производне ресурсе, али и да трошкове сведемо на минимум. Захваљујемо се премијеру Вучићу који је препознао потенцијал наше фабрике, те се надамо да ћемо у наредних годину дана произвести и продати 129.000 тона метанола и 95.000 тона сирћетне киселине, те и да ћемо остварити девизни прилив од око 85 милиона евра.

Душко Црвенковић, председник синдиката “Независност” у МСК, напоменуо је да су радници четири године чекали да се фабрика отвори и да угледају светлост дана:

- Нико није могао да претпостави да ће застој трајати четири године. Циљ радника је био да се што пре изнађе решење. Знали смо да ће фабрика добити нову шансу,захваљујући већинском власнику и премијеру који су обезбедили повољан гасни аранжман, који је и био предуслов да фабрика ради, изјавио је Црвенковић.

Рад ове фабрике ће пре свега обезбедити егзистенцију за око 500 породица, што ће допринети развоју  и бољим животним условима у нашој локалној заједници, додао је председник Синдиката.

О томе да постоји више стратешких партнера који су заинтересовани за кикиндски МСК, потврдио је и премијер Вучић:

- Ми као што желимо да улажемо у Северни Банат , тако желимо да улажемо и у југ Србије. Битно је довести још једног великог инвеститора и два мања. Када кажем Кикинда, мислим на цео Северни Банат и ми ћемо да се боримо колико можемо, поручио је Вучић.

Да ће све бити у реду са Азотаром и са МСК, потврђено је и на састанку са премијером Русије Дмитрим Медведевим, који је недавно одржан у Москви.

Он каже да је фабрика као апотека и да је реч о врхунској фабрици. Стратешких партнера има више, у Русији, Азербејџану… Немамо страх за ову фабрику, уколико им ми помогнемо за цену гаса, јасан је Вучић. 

 

Вучић: Партијске полемике ме не занимају

На питање новинара да прокоментарише однос са својим коалиционим партнерима Социјалистичком партијом Србије, а поводом недавне полемике са високим функционером ове странке, Вучић је изјавио да га је “баш брига за све те приче”.

- Ја живим за МСК, Петрохемију, Азотару, Железару… У јануару ћу се бавити партијским стварима. Слава треба да припадне људима који раде, ја сам поносан и срећан што сам данас овде и што могу да видим насмејана лица радника.

“Партијске полемике ме не занимају”, био је јасан Вучић.

 

 

 

Драгана Старчевић