Вести

Обновићемо производњу у МСК

Влада Србије ће до јесени покренути производњу у Метанолско-сирћетном комплексу у Кикинди, најавила је министарка енергетике Зорана Михајловић, истичући да је за профитабилно пословање те фабрике неопходно завршити изградњу гасовода између Елемира и Кикинде.

"Компанија МСК је врло значајна за Србију и дошла сам да видим како да покренемо фабрику, која је конзервирана", рекла је Михајловићева новинарима. Она је казала да је тај гасовод веома значајан, јер ће са његовом изградњом МСК користити домаћи гас са нижом ценом.Према њеним речима, у фабрици МСК је запослено 495 радника, од којих око 100 свакодневно ради. Михајловићева је рекла да та фабрика може да има одличне извозне пласмане по добрим ценама и поставила питање зашто Србијагас до сада није завршио изградњу тог гасовода.Она је рекла, да је за изградњу тог гасовода према проценама Србијагаса потребно око шест милиона евра. Министарка енергетике је казала, да би држава могла да преговара са потенцијалним стратешким партнерима за ту фабрику тек након обнављања производње.МСК је највећа фабрика на Балкану за производњу метанола и сирћетне киселине.

Србијагас је већински власник МСК-а у Кикинди. "Ако знамо да је Србијагас у претходном периоду потрошио на разне гасификације 30 милиона евра, моје питање је зашто није урадио тај гасовод Елимир-Кикинда, рекла је Михајловић, најавивши да ће Министарство наложити Србијагасу да заврши изградњу тог гасовода.Министар је рекла да је изградња тог гасовода сасвим сигурна могућност да МСК као технолошки савремена фабрика почне да ради. Према њеним речима Србијагас даје плате радницима МСК-а и они сада примају 60 одсто зараде.Није јасно како се Србијагасу више исплати да даје плате за МСК који не ради, уместо да заврши изградњу гасовода који ће обезбедити профитабилно пословање МСК-а, приметила је Михајловић.На питање новинара где су бројни стратешки партнери који су раније били заинтересовани за МСК, министар је рекла да је свако од њих имао проблем са ценом гаса који је основна сировина. Додала је да је најлакше наћи стратешког партнера када фабрика ради, и да би касније проналажење стратешког партнера била идеална комбинација.

Министарка је нагласила да МСК може 95 одсто производа да извезе и да не би имала никаквих проблема око пласмана. Она је истакла, да МСК само са домаћим гасом може да послује "изнад нуле" односно профитабилно.Михајиловићева је рекла да је разговарала са пословодством о неколико важних развојних програма за ту фабрику, као што је програм когенерације, односно заједничке производње топлотне и електричне енергије која би смањила трошкове односно потрошњу гаса.

Потпредседница Српске напредне странке Зорана Михајловић позвала је данас грађане Кикинде да изађу на изборе 16. марта и дају поверење тој странци и Александру Вучићу, поручивши да ће та странка наставити да се бори за отварање нових радних места и наставак бробе против криминала и корупције.

 

Преузето са: www.kurir-info.rs

Аутор: Тањуг