Вести

Обновљено пријатељство између Кикинде и Нарвика

Данас је у Градској кући уприличен свечани чин потписивања нове Декларације о пријатељству, коју су потписали Павле Марков, градоначелник Кикинде и господин Геир-Кетил Хансен, заменик градоначелника Нарвика.

Свечаности потписивања присуствовали су Њ.Е. амбасадор Норвешке Арне Санес Бјернстад, као и делегације регије Нордланд и Скупштине Аутономне покрајине Војводине.

После вишегодишњег мировања односа, покренута је инцијатива да се веза са најстаријим братским градом обнови свечаним обележавањем педесет година сарадње. Прва Декларација је потписана 6.октобра 1966. године.

 "Желим да обавестим јавност да ћемо на данашњим састанцима договарати обнављање свих оних добрих ствари које су некада значиле сарадњу Кикинде и Нарвика. Ту, пре свега мислим на размену студената, школовање, упознавање. Уз то, планирамо и нове облике сарадње, пре свега у области привреде", рекао је Павле Марков, градоначелник и председник ГО СНС Кикинда.

Домаћини и гости су положили венце на споменик грађанима Кикинде који су интернирани у логор Бејсфјорд код Нарвика током Другог светског рата.