Вести

Очекујемо бурно инвестиционо пролеће

Холандски амбасадор као претходница привредне сарадње боравио у Кикинди. Председник Општине најавио бурно инвестиционо пролеће

У званичној посети нашој општини боравили холандски амбасадор Лорен Стоквис и аташе за пољопривреду Мартен Веген. Амбасадора Холандије са саветником, примили су председник Општине Кикинда Павле Марков и народни посланици др Бранислав Блажић и Весна Марковић. Циљ посете било је интензивирање сарадње изапочињањепреговора у вези са инвестирањему кикиндску општину. Председник Општине Павле Марков, рекао је да Холанђани од раније показују интересовање за сарадњу:

- Нова општинска власт у претходна два месеца водила јеактивну кампању припреме инвестиционе понуде Кикинде страним инвеститорима и могу да најавим да нас очекује веома живо инвестиционо пролеће,јер су у нареднадва месеца унапред заказани разговори са одабраним инвеститорима и амбасадама, а посета холандског амбасадора и сарадника, прва је у низу - навео је Марков.

Према речима првог човека Општине, убрзаним активностима локална самоуправа покушава да што брже и квалитетније одредиреалнеправцеразвоја града у постојећим околностима и да се са конкретним понудама и решењима уђе у партнерство са страним компанијама.

- Као приоритет смо поставили агроиндустријски и металски развој, асве из разлога препознатљивости и постигнутог знања из ових области.Такође,Влада Републике Србијепоставила јепољопривредуи ауто-индустријукао два основна правца развојаи у том сегменту пратимо Београд.Холандија је једна од првих земаља која је показала велико интересовање за наше предлоге и у среду је званично започето презентовање наших циљева. Сви наши напори у будућности ће бити усмерени на довлачење инвестиција и извлачење Кикинде из безнађа у које је доспела, а први корак у том послу свакако је израда конкретне понуде коју општина није имала - рекао је Марков.

Амбасадор Холандије, Лорен Стоквис, изразио је задовољство што је посетио Кикинду, како би сагледао могућности за успостављање сарадње.

-Дошао сам у Кикинду са аташеом амбасаде за пољопривреду и упознао се са низом разноврсних пројеката, као и са пројектима који су раније били предлагани, а из неких разлога нису реализовани. Стекао сам утисак да имате одличне услове за пољопривреду. Холандија је други извозник пољопривредних производа у свету и наш је циљ да проширимо сарадњу са  другим земљама. Особеност Холандије је цвеће, а ви сте развили одређене планове по том питању, тако да су могући конкретни контакти са светским компанијама. Ове године ћемо бити партнер на Новосадском сајму пољопривреде и то ће бити прилика да се успостави сарадња са холандским фирмама. Доћиће људи који су специјализовани за производњу цвећа и пластеника и надам се да ћете искористити ове контатке – рекао је амбасадор Лорент Стоквис и додао да је посебно одушевљен потенцијалима кикиндске општине.

Холанђанима јепредстављенопет великих пројеката са посебним акцентом на Блок 9,где би се реализовалапроизводњацвећа, јер је ова локација богата геотермалним водама. Амбасадор је изразио личну заинтересованост за што конкретнију сарадњу са кикиндском општином. Након разговора у Градској кући, представници холандске амбасаде обишли су и локације на којима би била могућа изградња стакленика.

 

Наставак започетог

 

Први контакт са холандским произвођачима цвећа остварио је др Бранислав Блажић 2008. године у време док је обављао функцију председника Општине. Тада је најављено да ће у Кикинду доћи највеће компаније са планом да у нашој средини подигну стакленике на више од 80 хектара у којима би било запослено око хиљаду радника. Због смене власти, започети пројекти су обустављени, а ових дана доживљавају своју ренесансу.