Вести

Окончана рехабилитација Суваче, јединог млина на коњски погон у Србији

Окончана рехабилитација Суваче, јединог млина на коњски погон у Србији.  Конзервација и рестаурација целокупног дрвеног механизма далеко је најзначајнији сегмент пројекта "Млинови који мељу, путеви који спајају - путеви млинова" који је током протекле две године, финансирала Европска унија, кроз ИПА програм прекограничне сарадње Србија-Мађарска. Дрвени елементи овог културног добра Кикинде заштићени су од даљег пропадања, док је окреченој Сувачи враћен стари сјај. У дну дворишта, изграђен је помоћни објекат и уведени струја, вода и канализација. Сувача је, како се чуло на данашњој свечаности, уприличеној поводом завршетка радова, оспособљена за рад са публиком и извођење различитих програма и радионица. 

Да ће Сувача убудуће бити још интересантнија туристима, али и суграђанима, уверен је Павле Марков, председник Градског одбора Српске напредне странке у Кикинди:

- Ово је једини овакав сачуван објекат у Србији, па је јасно колико је ово културно добро од националног и наравно локалног значаја. Сувача је нама у аманет остављена, а након ове рехабилитације сврстала се у ред важних установа културе које су оденуле ново рухо. Као што је познато, у претходном периоду реконструисане су Народна библитека “Јован Поповић” и Народно позориште, отворен је и Музеј “Тера” као још је једна особеност нашег града, а туристичка и културна понуда Кикинде, са овако рехабилитованом Сувачом , значајно унапређења- оценио је Марков.