Вести

По први пут бесплатни уџбеници за кикиндске прваке

У циљу подстицања мера популационе политике Град Кикинда ће издвојити око 5 милиона динара за куповину уџбеника ђацима првацима.

Ове године, септембра, очекује се да 450 малишана по први пут седне у школске клупе основних школа Кикинде. Свима њима Град Кикинда ће по први пут, обезбедити бесплатне уџбенике, помажући на овај начин родитељима првака. Узимајући у обзир да се комплет уџбеника креће око 12.000 динара, овај потез значајно олакшава трошкове кућног буџета.

Овај предлог, данас је усвојен на састанку представника локалне самоуправе и директора основних школа. Тихомир Фаркаш, председник актива директора школа захвалио се у име будућих ђака, али и просветних радника:

„Задовољство је да се у име свих директора, али и родитеља захвалим локалној самоуправи на оваквом предлогу. Велика је помоћ, како родитељима и ученицима, тако и школама, а надамо се да ће овакве акције бити традиционалне и да ће их бити још више.“

Како је нагласио Никола Лукач, градоначелник Кикинде, након упознавања са динамиком уписа ђака првака правећи стратегију за наредни наставни период, град је донео одлуку да сви ђаци прваци добију бесплатне уџбенике и део школског прибора:

„Сматрам да би ово требало да постане традиција, али је и намера да покушамо још неким даровима да помогнемо у првим данима и месецима, како најмлађим ђацима, тако и њиховим родитељима. Колико видим, сви директори и просветни радници су поздравили ову одлуку. Као градоначелник сматрам да ће ова одлука, коју доносимо за наше најмлађе ђаке постати традиција нашег града и да ћемо у наредном периоду, сваке године омогућити ђацима првацима да имају бесплатне књиге. Сигуран сам да овде нећемо стати. Покушаћемо да и за друге ђаке обезбедимо неку врсту помоћи, у виду уџбеника или школског прибора. Ово није неки велики терет за буџет, а сматрам да је потребно изаћи у сусрет и родитељима и ђацима.“

Градоначелник је додао да постоје и друга значајна издвајања попут спортске опреме, школског прибора и сличног, те да ће Градска управа тражити додатне начине да помогне родитељима.