Вести

Председница Владе Србије у посети Кикинди

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, данас је посетила Кикинду и Мокрин. Премијерка је најпре обишла компанију “Зопас”. Уследио је разговор са градоначелником Кикинде, Павлом Марковим. Домаћини су на радном састанку председници Владе Републике Србије предочили тренутно стање у Кикинди, и упознали је са актуелним и најважнијим будућим пројектима:

- Колико је мени познато, током ранијих посета Кикинди, ниједан председник Владе Републике Србије није посетио Градску управу. Та чињеница нам годи, али и обавезује. Премијерки смо указали да је Кикинда, из тешког и летаргичног стања, дошла до тога да има циљ и да зна шта хоће. Влада Републике Србије препознала је и подржала све наше идеје, али и пројекте који нас очекују. Ово је важан дан за све нас - изјавио је Марков и потврдио да чекају одлуку три инвеститора, који треба да се изјасне у наредних месец дана:

- Они су добили најбоље могуће услове у региону. Имаћемо ветар у леђа од стране Владе Републике Србије. Важно је да поред италијанске “Калцедоније” говоримо и о новој индустријској зони - конкретан је био Марков.

Премијерка је потврдила да је са домаћинима разматрала отварање новог погона фабрике “Зопас” и реализацију друге и треће фазе:

- Инвеститор је показао интересовање, а ми ћемо помоћи. Моја посета значи велику подршку Кикинди. Занимао је ме поглед градоначелника о ситуацији у фабрици “Тоза Марковић”. Било је речи о МСК и изградњи фабрике воде. Што се тиче “Тозе Марковић”, сматрам да је неодрживо да буде у власништу “Србијагаса”. Сешћемо и видећемо шта је најбоље решење како би ту фабрику оживели у најкраћем року. За Метанолско - сирћетни комплес има наде, иако је пропао први тендер за продају. Идемо на други тендер, а можда и на отворену продају - казала је Брнабић. Она је у Мокрину присуствовала првом састанку Савета за креативну индустрију. Циљ успостављања Савета јесте да омогући бржи развој креативних индустрија у нашој земљи.