Вести

Ревитализација и чишћењe каналске мреже ДТД у завршној фази

Град Кикинда последњих година, у сарадњи с Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство и ЈП ”Воде Војводине”, улаже велика средства у одржавање и ревитализацију постојеће каналске мреже. Претходне две године, из програма суфинансирања уређено је 30 километара каналске мреже, у вредности 77 милиона динара. Радове, који се одвијају на реконструкцији каналске мреже у систему, на локацији Стари кванташ, данас је са својим сарадницима обишао Никола Лукач, градоначелник Кикинде.

„Радови су до сада рађени у 6 катастарских општина, Кикинда, Мокрин, Банатско Велико Село, Руско Село, Иђош и Сајан. Већина средстава је опредељено за уређење кикиндског канала, такозваног ДТД канала. Велики и обиман посао за град, за пољопривреднике. Највећи радови се изводе у атарском подручју града Кикинде. У овом делу, који смо данас обишли, ради се на ревитализацији каналске мреже у најурбанијем делу града, што је врло значајно, јер ће се на овај начин унапредити одбрана од спољних и унутрашњих вода. Планом и програмом за 2022.годину предвиђено је уређење додатниих 30 километара канала, при чему ће се овога пута радити уређење каналске мреже у Башаиду и Банатској Тополи. Иначе, пројекат суфинанисирања је започет 2007. године. Канал Кинђа је из програма из 2021. и у наредном периоду ће бити плован од устава Сајан до Кикинде. Наставак је у плану суфинансирања, што значи да се наставља сређивање и ревитализација ове каналске мреже".

Последњих година град је уложио значајна средства како би каналска мрежа у нашој средини била функционалнија, оценио је Арсен Арсенов, представник ВПД “Горњи Банат и додао да се захвалујући овим континуираним улагањима, каналска мрежа у нашој средини налази у знатно бољем стању него што је то било ранијих година.

„Уређењем каналске мреже повећали смо и побољшали функцију одводњавања, односно одбрану од унутрашњих и спољашњих вода. Захвалио бих се градоначелнику и његовим сарадницима, што су препознали значај и потребу решавања проблема система за одводњавање и на значајним средствима, који је град издвојио, а та су средства знатно већа него што је то био случај претходних година. Суфинансирање подразумева учешће града Кикинде, средствима из градског буџета са око 60%, док је покрајина учествовала са 40%, од целокупног износа".