Вести

Стипендије за 258 студената

Град Кикинда традиционално стипендира своје најбоље студенте, а ове године 258 студената су добитници градске стипендије. То је одлука којом локална самоуправа жели да покаже да води бригу о младима, посебно онима који својим знањем, радом и залагањем заслужују да их Град и на овај начин подржи. Студентске стипендије представљеју врсту новчане помоћи студентима ради даљег школовања и унапређења услова у којима студент гради своју академску и будућу професионалну каријеру. Честитајући овогодишњим добитницима стипендије, Никола Лукач градоначелник је рекао да ће овога пута уговор о стипендирању потписати свих 258 студената, колико их је и конкурисало.

„Драго ми је што смо нашли начин да помогнемо и да стипендирамо све студенте, који су конкурисали. Због тога сам изузетно поносан на свој град. Ово је подршка, али начин да се студенти врате у наш град након студирања. Један од највећих проблема јесте велики одлив младих људи из града. Мислим да смо последњих неколико година створили услове да ти млади људи почну да размишљају о повратку у наш град, премда лично сматрам да то још увек није довољно. Одлука града јесте да и у наредним годинама стратешки обезбедимо услове за размишљање и повратак младих у град. Требаће нам млади и образовани људи, да заједнички креирамо још бољу будућност за све суграђане. Сада им је најпотребније да имају нашу подршку. Томе у прилог је и информација да смо свих 258 студената, који су поднели захтев за стипендију некако подржали финансијски. Од тог броја 89 испуњава све критеријуме, док њих 159 не испуњавају све услове. Ипак смо се одлучили да и њима дамо одређену финансијску подршку, како би учили и вредно радили и остали у овом процесу стипендирања".

Ове године је из буџета за сврху стипендирања опредељено 11 милиона динара. За њих 89, који испуњавају све критеријуме конкурса, месечна стипендија износи 8000 динара, док ће 159 студената, који у потпуности не испуњавају све услове примати износ од 4000 динара. Стипендије се исплаћују у 8 месечних рата.