Вести

Свом снагом у борби против насиља над женама

На данашњој конференцији за медије, поводом обележавања Међународног дана против насиља над женама, у седишту општинског одбора Српске напредне странке, присутнима су се обратиле Александра Мајкић, председница Сукпштине општине Кикинда и Станислава Хрњак, чланица општинског већа задужена за образовање, културу и информисање.

У свом излагању Александра Мајкић се осврнула на историју насиља над женама:

"У Дакоти 1981. године  први пут су се феминискиње састале да би јавно причале о насиљу над женама у свим облицима. Резолуцијом УН, 1999. године, овај дан је званично проглашен за Међународни дан борбе против насиља над женама. Диктаторски режим Доминиканске републике је погубио сестре Мирабел, које су се бавиле политиком против постојећег режима. У знак сећања на њихову борбу 25. новембар је симболично узет за датум обележавања. У неким деловима света још увек жене немају основна људска права. У Индији сваке године нестане 500.000 деце из утробе мајке. И ако њихов закон не дозвољава да мајке сазнају пол детета до 4-5 месеца, оне се сналазе на све начине да дођу до те информације и у случају да је дете женског пола одлучују се на абортус. У Србији и Кикинди није таква ситуација, али се не сме занемарити било који проценат насиља. Прошле године је у Србији од последица насиља у породици умрло 46 жена. Ове године број смртних исхода насиља над женама износи 21. У Кикинди у протеклих годину дана пријављено је 41 случај насиља над женама. Стварна слика је много алармантнија него што статистика показује. Многе жене не покушавају да напусте насилника а неке се одлуче на тај корак након 12-16 покушаја остављања." - навела је Мајкићева.

Станислава Хрњак је у свом обраћању истакла да предстоји много посла на ову тему и да у будућности чланице СНС-а планирају низ акција све у циљу оснаживања свести жена у нашој општини.

„Својим активностима и програмима које будемо спровеле можемо допринети, као локална самоуправа, бољој сарадњи свих институција које морају бити увезане када је у питању решавање насиља у породици. Потребно је да све надлежне институције које се баве овим питањем учине још корак више у решавању овог проблема и да се спроведе једна национална кампања. Која ће имати пре свега за циљ пружање потпуних информација које све то жене имају право, шта је то што су оне у обавези да учине , како себе да заштите, како ће и на који начин држава да буде подршка женама које трпе насиље и како организовати боравак у сигурним кућама.“  - истакла је Станислава Хрњак.

Пријатељи, комшије и познаници се либе да пријаве насилника јер не желе да буду умешани или да сносе последице. Потребно је истаћи да онај ко пријављује насиље није обавезан да остави све своје личне податке надлежном секретаријату унутрашњих послова.

Чланице Српске напредне странке желе да спроведу низ акција, да пруже све потребне информације, да раде на јачању свести жена и анимирају све релевантне институције како би заједнички радили на овом проблему. Акције имају за циљ смањење насиља над женама, да како статистички тако и реални подаци, у наредних 5-10 година буду у константном паду .