Вести

Током претходних пет година овуда је прошло више од 800.000 људи и преко 200.000 путничких возила

Да гранични прелаз Наково - Лунга, са српске стране, већ у овом тренутку испуњава све услове да почне да ради 24 сата, а рампа буде подигнута за теретни и аутобуски саобраћај, сагласни су Немања Стевановић, државни секретар у Министарству спољних послова и његови домаћини. У присуству градоначелника Павла Маркова и његових сарадника, Николе Лукача, начелника Севернобанатског управног округа, али и гостију из Румуније, данас је извршена и званична примопредаја новоизграђених објеката на нашем делу границе:
 
До отварања овог граничног прелаза, крајем 2014. године, дошло је захваљујући великом раду тадашњег премијера, а сада председника Србије Александра Вучића. У међувремену се драстично повећао број путника и возила који користе овај прелаз. То је од огромног значаја за Кикинду и цео регион. Што се нас тиче, ово је технички заокружен пројекат и прелаз може да ради 24 сата. Кад ће бити дозвољен промет аутобуса и камиона зависи искључиво од румунске стране. Наше министарство, ја лично и амбасада Србије у Румунији, на томе ћемо предано радити у наредном периоду. Ту је и проблем са унутрашњом политичком динамиком у Румунији, јер је током последњих неколико година, више пута, дошло до промене извршне власти- рекао је Стевановић и додао да је незахвално прогнозирати кад би то могло да се деси. Истог је става и Павле Марков, градоначелник Кикинде. Он је уверен да ће се то десити, пре или касније:
 
Током претходних пет година овуда је прошло више од 800.000 људи и преко 200.000 путничких возила. То јасно илуструје оправданост нашег пројекта. Гранични прелаз Наково- Лунга унапредио је и привредну слику нашег града. Очекујемо да у наредном периоду буде замајац привредног развоја Кикинде и Севернобанатског округа- рекао је Марков. Захваљујући око 1,8 милиона евра вредном пројекту “Унапређење повезаности Баната”, финансираном у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Румунија Србија, а који је подразумевао и изградњу око осам километара дуге бициклистичке стазе, од Кикинде до саме границе са Румунијом, наш део граничног прелаз добио је све недостајуће садржаје. Додатних 90 милиона динара за реконструкцију и доградњу граничног прелаза обезбедили су Град Кикинда, а делом и Република Србија. Наковчанка Мира Кнежевић сматра да је, након отварања и модернизације прелаза, село живнуло и да Румуни долазе да пазаре. Радош Томашевић из Кикинде, радо бициклом долази у Накову:
 
Више не морамо да се крећемо државним путем. Вожња бициклистичком стазом је безбедна и пријатна- признао је он.