Вести

У јавним предузећима смањење плата и до 40 одсто

Неодговорно и недомаћинско располагање општинском касом од стране претходне врхушке окупљене око Демократске странке, учинило је да се Кикинда са свим околним селима, налази близу банкротства. Вероватно најгора ситуација у историји вођења општинских финансија, одразила се на сваки домен рада локалне самоуправе, а најжешће на функционисање неколико јавних предузећа. Разлог за хитност „број један“, свакако је стање у којем се налази ЈП „Аутопревоз“. Овом предузећу већ је увелико премашено планом предвиђено давање из буџета за ову годину, али је остао неизмирен део дуга (такође аманет претходника) и у покушају да се оно привремено спасе, ребалансом ће бити осигурано преживљавање „Аутопревоза“ још на неко време, што засигурно неће бити ни трајно ни коначно решење. Овакво стање је неодрживо и реорганизација јавних предузећа, установа, Општинске управе… постала је неминовност која ће почети већ ових дана. Председник Општине Павле Марков, најавио је да ће током августа бити извршена комплетна реорганизација јавног сектора и да ће се промене у свим сегментима локалне самоуправе спроводити до краја 2014. и током наредне године.

Кренућемо од нас. Брисаћемо све непотребне трошкове које Општина не може да финансира. Неће бити никаквих дневница, путних трошкова и сличних давања. Укинућемо накнаду за превоз путника, смањићемо примања запослених. Сва јавна предузећа ће бити у обавези да већ сада смање плате за 20 до 40 одсто, и да што пре број запослених сведу на онај који је довољан за њихово функционисање – најавио је Марков.

Претходних дана и недеља општински челници, Секретаријат за финансије, руководиоци предузећа и установа, састајали су се и утврђивали нацрт ребаланса буџета за 2014. годину. Председник Марков рекао је да ребаланс није могао да се избегне, али и то, да неће бити и последњи који ће бити урађен у овој години.

Очекујем да ћемо у септембру имати нешто јаснију ситуацију, када ће се десити још једна, надам се и финална измена буџета. Проблем је настао још по преузимању власти од претходника који су за 2013. годину имали пројекцију буџета од 2,6 милијарде динара. Ми ћемо сада, овогодишњи кориговати на 2,25 милијарде, с тим што према свим показатељима, можемо да очекујемо приход од највише 1,8 милијарди. Томе треба додати и наслеђени дуг од милијарду динара и извести рачуницу да је у овој години, уз дугове и редовне расходе, потребно да сервисирамо обавезе у износу од 3,3 милијарде. То је слика катастрофалног стања у којем се налазимо и то су разлози за потезе који једноставно морају да се повуку – нагласио је председник Општине. О томе какав хаос су за собом оставили бивши општински функционери, говори и пример константних стизања фактура за наплату, па се и коначни дуг Општине према разноразним повериоцима, тешко да утврдити. Последњи је стигао на адресу Општине од некаквог покрајинског завода у износу од 32 милиона динара. Невероватно.

Према речима првог човека општине, актуелна ситуација је баш онаква каква се и предвиђала пре нешто више од пола године, од кад је на власти коалиција окупљена око Српске напредне странке. Након преузимања власти, највише времена потрошено је на упознавање са финансијским кретањима и анализом наслеђених проблема и закључено је да се током летњих месеци крене у реформу јавног сектора, без обзира на то колико била болна и по сваку цену. Постојећи систем постао је неодржив. Кикинда, прелепи град на северу Баната, некада седиште индустријских гиганата, расадник успешних културних и спортских колектива, данас се налази на рубу провалије и само мудри потези и најоштрије мере могу да је врате на сигурно тле. Утисак је, да је само још неки месец остала у рукама оних који су је до недавно водили, већ би доживела неповратан пад у амбис.

 

Преузето од: Нове Кикиндске новине (www.kikindske.rs)