Вести

Вучић и Понта отворили гранични прелаз Наково - Лунга

Након силних обећања и покушаја отварања граничног прелаза Наково - Лунга протеклих 20 година, данас је свечано отворен тај гранични прелаз. Свечану врпцу пресекли су премијер Републике Србије Александар Вучић и премијер Румуније Виктор Понта. Између осталих, свечаности су присуствовали И министар унутрашњих послова Републике Србије Небојша Стефановић, потпредседник Владе Румуније задужен за послове националне безбедности Габриел Опреа.

Након протокола и интонирања химни премијери две државе обратили су се окупљеним грађанима и представницима медија.

Присутнима се први обратио потпредседник Владе Румуније Габриел Опреа који је захвалио локалним самоуправама на реализацији и отварању прелаза. Истакао је да ће Румунија помагати Србији из Европских фондова, као и наставак добросуседских односа две државе.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је истакао значај отварања три гранична прелаза у једном дану, а који ће допринети бољој културној, економској и друштвеној комуникацији између две земље. Овим граничним прелазом скраћује се пут Кикинда - Темишвар за 30 км. Министар Стефановић се послужио старом румунском изреком која гласи : “Румунија има два искрена пријатеља Србију и Црно море”. Нагласио је да Република Србија види Румунију као искреног пријатеља и значајну подршку на путу ка ЕУ.

Премијер Републике Србије Александар Вучић се захвалио окупљеном народу и нагласио да је посебно поносан што присуствује отварању међудржавног прелаза који ће бити од великог значаја за Србију и Румунију. Премијер Александар Вучић је захвалио премијеру Виктору Понти на досадашњој сарадњи и истакао да Румунија у Србији има великог пријатеља.

Премијер Румуније Виктор Понта је нагласио да жели да Руминија буде најбољи пријатељ Србији из ЕУ. Европа неће бити цела без Србије и осталих држава из овог региона истакао је премијер Понта. Пројекат на коме премијери заједнички раде је аутопут Београд – Темишвар.

Председник општине Кикинде Павле Марков у својој изјави је истакао да је ово веома значајан дан за Кикинду у економском смислу. Поред тога што ће бити смањени трошкови транспорта робе, повезаност у културном и друштвеном смислу ће бити много бржа и ефикаснија. Постоји заинтересованост многих компанија да пренесу своју производњу у Србију и Кикинду.

Кикинда неће бити више „слепо црево“, Кикинда има перспективу за развој на свим пољима од економије до туризма. Због непостојања и неопремљености других граничних прелаза, робе у друмском саобраћају путују стотинама километара дуже, што ствара велике транспортне трошкове. Отварањем овог граничног прелаза смањиће се трошкови транспорта и повећати извоз што је посебно важно за мала и средња предузећа.

Србија је најзначајнији економски партнер Румуније на Западном Балкану. Потенцијали привредне сарадње две земље нису довољно искоришћени, кооперације су могуће у оквиру Дунавске стратегије, оснивања заједничких предузећа ради наступа на трећем тржишту и бројних регионалних пројеката. Румунске фирме све више отварају регионална представништва у Србији, а могућности за унапређење сарадње су у сектору грађевинарства, туризма, енергетике, индустрије хране. Србија и Румунија ће из ИПА циклуса прекограничне сарадње добити између четири и пет милиона евра да се прелази доведу на ниво шенгенског стандарда.

Радови на граничном прелазу завршени су у року од 10 месеци. Уз сарадњу локалне самоуправе Кикинда, Дирекције за изградњу града, ЈП “Путеви Србије“, ЈП „Телеком Србија“ и Покрајинског секретаријата за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу АП Војводине. Укупна вредност радова на српској страни премашује 23 милиона динара. Радно време граничног прелаза биће од 07:00 до 19:00 часова по српском времену.

Општина Кикинда и северни Банат имају врло интезивну спољнотрговинску размену са Румунијом и остварују суфицит. У првих девет месеци ове године извоз севернобанатске, превасходно кикиндске привреде, био је 11,9 милиона евра, док је истовремено увоз вредео 6,7 милиона. Кикинди и овом делу Баната, Румунија је један од најважнијих спољнотрговинских партнера.